<![CDATA[MUUKALAISENAMAAILMASSA.FI - Ajatuksiani]]>Mon, 30 Nov 2020 03:22:03 +0200Weebly<![CDATA[Nippelitietoa luomiskertomuksesta osa 3]]>Wed, 08 Jul 2020 07:47:25 GMThttps://www.muukalaisenamaailmassa.fi/ajatuksiani/nippelitietoa-luomiskertomuksesta-osa-3Tässä kirjoituksessa pohdin ainakin luomisen neljättä päivää ja mahdollisesti myös viidettä.. Katsotaan miten pitkälle päästään.. :) Sitä kun ei ennalta ihan tiedä miten paljon hassuja juttuja ja pieniä nippelitietoja eri käännökset antavat.. 

Neljäntenä päivänä Jumala luo meille auringon, kuun ja tähdet. Niiden tehtäväksi annetaan erottaa yö ja päivä toisistaan. Erona ensimmäisen päivän valkeuteen on, että auringolle, kuulle ja tähdille annetaan myös tehtäväksi näyttää aikaa. 

Vuoden -92 suomennoksessa kerrotaan:" olkoot ne merkkeinä osoittamassa määräaikoja, hetkiä ja vuosia" Suomennos puhuu siitä, että aurinko, kuu ja tähdet ovat itsessään merkkejä, jotka osoittavat määräaikoja, hetkiä ja vuosia. 

Jos mietitään ajatusta olla merkkinä silloin se on merkki jostakin toisesta, mutta merkki ei ole itsessään se, jota merkki kuvaa. Ajatellaan esimerkiksi liikennemerkkejä ja niistä suojatien merkkiä. Merkki itsessään ei ole suojatie vaan osoittaa, että tiessä olevat valkoiset viivat ovat suojaisa/turvallinen väylä kulkea tien yli. Suojatien merkki ei itsessään ole siis se suojatie vaan kuva suojatiestä. 

Nyt jos mietitään tuota suomennosta: "olkoot ne merkkeinä osoittamassa määräaikoja, hetkiä ja vuosia..." Eli aurinko, kuu ja tähdet olisivat siis kuvia tai symboleja määräajoista, hetkistä ja vuosista. 


Septuaginta-käännöksessä on sanat: "εις σημεια και εις καιρους και εις ημερας και εις ενιαυτους" ja tuo pikkusana  εις käännetään englannin kielessä peropositioksi for. Orthodox Study Bible ja King Jamesin käännös kääntävät tuon lauseen: "for signs, and for seasons, and for days, and years.." Sanakirjan mukaan "for" kääntyy ajatuksen jollekinjotakin varten tai johonkin tarkoitukseen. Voisiko ajatella, että aurinko, kuu ja tähdet on annettu näyttämään vuorokauden ja vuosien lisäksi myös merkkejä? Hmm... mielenkiintoinen ajatus.. 

Mutta näin meni neljäs päivä, Jumala katsoo kaikkea ja toteaa sen kauniiksi ja hyväksi. 

​Viidentenä päivänä "Jumala sanoi: "Viliskööt vedet eläviä olentoja ja lennelkööt linnut ilmassa taivaankannen alla." Septuaginta ja englannin kielisissä käännöksissä jakeessa kerrotaan, kuinka vesistä luotiin suuret määrät olioita elämään. "Let the waters bring abundantly.." Tämä on sinänsä yhteneväinen ihmisen luomisen kanssa: ihminen luotiin maasta, kalat ja vedeneliöt vedestä. Lisäksi siinä vielä painotetaan suurta määrä vedeneläviä. 

Seuraavassa jakeessa kerrotaan kuinka "Jumala loi suuret meripedot ja kaikki muut elävät olennot, joita vedet vilisevät, sekä kaikki siivekkäiden lajit". Septuginta käännöksessä käytetään sanoja 
κητη τα μεγαλα. King Jamesin versiossa käytetään sanoja great whales eli suuret valaat. Lisäksi Septuaginta käännöksessä kerrotaan kuinka merenelävät ja myös linnut luotiin yksilöllisiksi lajeiksi täyttämään meren ja ilman. Ja vaikka linnut on luotu ilmaan, lentämään taivaankannen alle, niiden täytyy tulla lisääntymään ja pesimään maan päälle.

Näin luotiin maailmaa jälleen valmiimmaksi odottamaan ihmisen tuloa. Sitä ennen oli vielä tekemistä. Kuudennen päivän alussa luotiin ensin maalla liikkuvat eläimet. Hassua on, että niin suomenkielisessä käännöksessä kuin King Jamesin käännöksessä puhutaan karjaeläimistä / cattle. Septuaginta käännös ja Orthodox Study Bible kääntää heprean kielisen sanan בהמה (= eläin) puolestaan τετραποδα / quadruped, jonka taas sanakirja kääntää suomeksi nelijalkainen. Jännää on, että todennäköisesti tuossa kohdassa ei todellisuudessa puhuta karjaeläimistä mitään vaan Jumala luo maasta eläimet, matelijat ja pedot, ei karjaa. Jos mietitään Paratiisia, jota Jumala on luomassa, niin siellä ei ollut karjatiloja eikä karjaeläimille ollut tilausta. Toisekseen tämä tuo esille sen todellisuuden, että ei ole olemassa erikseen karjaeläimiä, on vain eläimiä, joista osasta ihminen on tehnyt karjaeläimiä kesyttämisen kautta. Ja nykypäivänä tuotantoeläimiä.. Mikä ei tosiaankaan ollut Jumalan tarkoitus.

Jumala katsoo kaikkia eläimiä, erilaisia ja näkee ne kauniiksi. Mutta vielä ei kuudes päivä ollut ohi... Mutta pohditaan sitä seuraavassa Nippelitietoja luomiskertomuksesta osassa.
]]>